dinsdag 31 mei 2016

Onderweg met kind: Tussenstop naar het Zuiden: Laon, Frankrijk

Het mag dan pijpenstelen regenen in België, toch zitten wij al met ons hoofd bij de zomervakantie. Dit jaar kiezen we opnieuw voor een autovakantie omdat dat nu eenmaal bijzonder praktisch is met al de brol die een nog-geen-tweejarige met zich meebrengt. Alles van eetstoel tot plonsbad en strandtent kan rustig mee in de koffer zonder rekening te moeten houden met overgewicht of extra stuks bagage.

Het enige waarmee we wel rekening moeten houden voor die kleine derde passagier, is dat we voldoende tussenstops inlassen. Lars is een fantastische slaper, maar onderweg in de auto is dat helaas een ander verhaal. Dus maken we een miniroadtrip van onze heen- en terugrit.

Vorig jaar was onze eindbestemming het Zuiden van Frankrijk en hielden we onze eerste stop in Laon in Picardië, Frankrijk. Het is zo'n drietal uurtjes rijden vanuit Brussel, ideaal voor jonge ouders met een kleine, wakkere reiziger.
Ideaal ook trouwens om gewoon eens naartoe te gaan voor een weekendje!

Onderaan deze post vinden jullie trouwens een manier om gratis meer over Picardië als reisbestemming te weten te komen!


Voor de eerste keer op vakantie gaan met een baby van 9 maanden is 1 ding, maar voor de eerste keer ook effectief een stad bezoeken met diezelfde baby, dat was toen weer een hele nieuwe ervaring. En al helemaal wanneer het een Middeleeuwse stad betreft waar de kasseien redelijk dik bezaaid zijn. 


Gelukkig hebben we geïnvesteerd in een all terrain buggy die ons leven en dat van ons kind een heel stuk aangenamer maakt, zelfs in de stad. 
Laon is zo’n typisch keuvelstadje met kleine straatjes die achter elke hoek weer een interessant uitzicht of gebouw bieden. Het is ongelooflijk dat deze stad bijna volledig vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog want je hebt echt het gevoel dat je in een Middeleeuwse stad rondloopt. 

De stad ligt bovenop een tafelberg en het is dan ook een aanrader om de randen van de stad op te zoeken. Je vindt er prachtige vergezichten en oude poorten langsheen de stadsmuren, heerlijk rustgevend vind ik dat. 
De einder kunnen zien geeft een soort van openheid en rust in mijn hoofd die ik bijzonder kan appreciëren. Middeleeuwse stadjes die dat kunnen hebben al helemaal een kanteeltje voor bij mij. 


Absolute blikvanger van Laon is echter de kathedraal, een prachtig gotisch gebouw dat vrij te bezoeken valt. Een kathedraal - een plaats van absolute stilte - bezoeken met een baby, dacht u? Ja hoor, wij deden dat. Binnenin werd het kind er zowaar zelf stil van. 


Ruimte, licht, roosvensters, prachtige details en heel veel kleine erkers met allerlei Heiligen. 
Ik zie mezelf eerder als een atheïst, maar het valt niet te ontkennen dat kathedralen toch altijd de moeite waard zijn om te bezoeken. 

Lunchen deden wij in Arsenic et Vieilles Dentelles, een ietwat klassiek aandoend restaurantje met een lekkere – allesbehalve klassieke - kaart en fijne bediening. 
Omdat Lars vond dat het na die stilte in de kathedraal genoeg was geweest en het restaurant bij elkaar begon te schreeuwen, gingen we buiten op het terras zitten om de andere gasten niet teveel te storen. Het terras bleek eigenlijk veel leuker dan binnen omwille van het uitzicht op omliggende terrassen en de kathedraal om de hoek. Lars zelf vond het ook allemaal prima, afgezien van zijn sluimerende oogontsteking.

(ziet hoe klein dat ventje toen nog was!)

Laon heeft naast vergezichten en een kathedraal uiteraard veel meer te bieden, er zijn 86 historische monumenten in deze stad, er valt dus heel wat te bezoeken. Helaas was ons bezoek van 1 dag net iets te kort, maar zeker een aanrader dus. 

Praktisch:
Laon ligt zo'n 3 uurtjes van Brussel.
Parkeren doe je best bovenop de berg, net buiten de binnenstad. Daar zijn voldoende parkeerplaatsen voorzien, maar ook picknickbankjes en vuilbakken. 
Ideaal voor, ik zeg maar wat, het verversen van je baby zijn pamper of een fruitpapgevecht. 
Naast de kathedraal vind je de toeristische dienst van Laon, zij bieden gratis stadskaarten aan, zelfs in het NL.
Overnachten kan bijvoorbeeld in Center Parcs Le Lac d'Ailette.

** Wie graag meer wil weten over Picardië, kan zich via deze link gratis abonneren op het tijdschrift Esprit de Picardie.  

Deze post is tot stand gekomen dankzij Picardie Tourisme en verscheen eerder al op Wonderweg. Alle meningen zijn - zoals steeds - 100% de mijne.

1 opmerking: